Jatkan Sachsenspiegelin verkkojulkaisuista.

Wolfenbüttelin käsikirjoitus ei suinkaan ole ainoa verkkojulkaisuna käytettävissä oleva Sachsenpiegel-käsikirjoitus. Myös Heidelbergin Cod. Pal. germ 164 on varsin kaunis käsikirjoitus. Tämän käsikirjoituksen verkkojulkaisu ei ole Wolfenbüttelin tasolla aineiston kuvasten osalta. Kuvan laatu on tosin varsin hyvä. Viittauksia varten sivuilla on myös kiinteät linkkiosoitteet, mikä helpottaa linkittämistä.

Sachsenspiegelin verkkojulkaisu on osa hanketta, jonka tarkoituksena on digitoida kaikkiaan Heidelbergin yliopiston kirjaston 848 saksankielistä Palatina-kokoelman käsikirjoitusta. Aineisto on varsin laaja: yhteensä noin 270 000 foliota, jotka sisältävät myös 7 000 miniatyyriä.

Dresdenin käsikirjoitus Dresd. M. 32 on kolmas verkossa julkaistu kuvakäsikirjoitus. Tälläkin kertaa kuvien tekninen taso on erinomainen, mutta tekninen toteutus ei yllä Wolfenbüttelin tasolle. Käsikirjoitusta voi selailla sivu kerrallaan, mutta miniatyyrejä ei ole kuvailtu, eikä tekstistä voi tehdä kokotekstihakuja.

Kolmen kuvakäsikirjoituksen vertailu osoittaa, kuinka käsikirjoitusten digitaalinen julkaiseminen mahdollistaa perinteistä facsimilea paremman käytettävyyden. Tällöin julkaisuhankkeessa tarvitaan myös humanistista asiantuntemusta, ei pelkästään teknistä.

0 kommenttia