Kenties käyttökelpoisimmat keskiaikaisten käsikirjoitusten digitointiprojektit ovat saksalaisia – ainakaan itse en ole törmännyt muualla yhtä laadukkaisiin hankkeisiin. Viimeisin tuttavuuteni on uuden ajan alkupuolen tutkijoiden keskuudessa kuuluisan Herzog-August-Bibliothek -kirjaston ja Braunschweigin ja Wolfenbüttelin ammattikorkeakoulun yhteinen Sachsenspiegel-verkkojulkaisu.

Kuten kaikki keskiajantutkijat tietänevät, on Eike von Repgowin Sachsenspiegel (1225—1235) keskiajan saksalaisen, tai tarkemmin saksilaisen oikeushistorian keskeisiä lähteitä. Siinä esitellään Saksin yhtä hyvin talonpoikaiset kuin ritarilliset olosuhteet suullisesti välittyneen tapaoikeuden ja kirjallisen lainsäädännön perusteella. Eike von Repgow on myös itsenäisesti vaikuttanut valtakunnan oikeuteen formalisoimalla kuninkaanvaalia koskevia määräyksiä sekä vaaliruhtinasoppia.

460 käsikirjoituksen joukossa kuuluisimpia ovat neljä kuvitettua käsikirjoitusta Oldenburgista, Heidelbergistä, Dresdenistä ja Wolfenbuttelistä. Näiden taustalla on kadonnut arkkityyppi (1292-1295); säilyneistä käsikirjoituksista Wolfenbüttelin käsikirjoitus on nuorin ja sitä pidetään Dresdenin käsikirjoituksen kopiona. Käsikirjoitus Cod. Guelf. 3.1. Aug 2 ei siis ole tekstikritiikin kannalta tärkein käsikirjoitus.

Kuitenkin sen verkkojulkaisu on mitä esimerkillisin ja siihen soisi kaikkien digitointihankkeiden perehtyvän. Käsikirjoitus on digitoitu erinomaisella resoluutiolla; yleiskuvien lisäksi on mahdollista vapaasti valita hiirellä osa skannatusta kuvasta zoomausta varten. Kuvien ohella tekstistä on julkaistu sekä transskriptio että nykysaksalainen käännös, joka helpottaa huomattavasti tekstin ymmärtämistä.

Itse tekstiasua kiehtovampi on kuitenkin tekstin kuvitus ja sen esittely verkkojulkaisussa: kuva-aineisto on indeksoitu erinomaisesti kaksiportaisella tavalla. Valitsemalla tietyn hakusanan saa nähdäkseen kuvan, josta on rajattu hakusanan mukainen kuva-aihe.
Esimerkiksi yleiskäsite “vaatetus” (Bekleidung) esiintyy kuva-aiheistossa 1274 kertaa. Tämän alta voimme tarkastella vaikkapa 220 kreivinhatun esiintymää, 18 hametta tai 11 hansikkaan esintymää. Siirtymällä tarkastelemaan folion 53r hansikasta saamme nähtäväksemme ao. käsikirjoitusfolion sekä luettavaksemme kuvauksen objektista: kyseessä on kuninkaan hansikas, joka on ripustettu markkinaristiin takaamaan kuninkaallista erityisrauhaa. Lisäksi saamme tietää kyseisen kuva-aiheen olevan luetteloitu yläkäsitteiden “oikeussymboli” (Rechtssymbol) sekä “vaatetus” alaisuuteen.

Luonnollisesti käsikirjoitusta voi selailla vaikkapa folio kerrallaan näiden kaikkien apuvälineiden ollessa käytössä.

Kerrassaan esimerkillinen verkkojulkaisu!

0 kommenttia