Kaikki roomankävijät ovat varmasti kiinnittäneet huomiota Capitoliumin museon hienoon susiveistokseen; siihen, jossa naarassusi imettää Romulusta ja Remusta.

Maailmalta kantautuu nyt uutisia, että kyse ei kuitenkaan ole sen paremmin roomalaisesta kuin etruskilaisestakaan pronssiveistoksesta, vaan keskiaikaisesta taideteoksesta. Jo aikaa sitten havaittiin, että veistosryhmän Romulus ja Remus ovat myöhäisempiä lisiä. Tyylin perusteella ne ovat peräisin 1400-luvun jälkipuoliskolta. Itse sutta on kuitenkin pidetty antiikkisena ja etruskiperäisenä pidetty veistos on ajoitettu 400-luvulle eKr.

Anna Maria Carruba kiinnitti kuitenkin huomiota suden valutekniikkaan. Hänen mukaansa antiikin aikana ei tunnettu käytettyä tekniikkaa, ja siksi susi tulisi ajoittaa keskiajalle.

Carruban tutkimusten takia sutta alettiin tutkia luonnontieteellisin menetelmin helmikuussa 2007. Viime vuoden elokuussa julkisuuteen alkoi tihkua tietoa radiohiiliajoituksen tuloksista, mutta tietoa lopullisista tutkimustuloksista saatiin odottaa aina heinäkuuhun 2008 saakka. Muutama päivä sitten (9.7. 2008) arvostettu italialainen sanomalehti La Repubblica uutisoi lopulta, että Capitoliumin susi on peräisin 1200-luvulta.

Vielä toistaiseksi uudet tulokset eivät näy Capitoliumin museon verkkosivuilla. Saa nähdä, kuinka nopeasti keskeisen kansallisen symbolin uusi ajoitus hyväksytään - vai esitetäänkö museossa Rooman perustamismyyttiä kuvaava veistos jatkossakin arkaaiselta kaudelta peräisin olevana.

Lähde: Peter Popham, Lupa Capitolina is from the 13th century. Symbol of Rome found to be 1,000 years too young

0 kommenttia