Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin äänestämään tämänpäiväisissä vaaleissa puoluetta, jota olen tähänkin saakka äänestänyt. En siis äänestänyt Haavistoa, vaikka lähes koko ystäväpiirini jaksoi viikosta ja kuukaudesta toiseen hokea Facebookissa Haaviston erinomaisuutta.

Oikeastaan juuri tuo jatkuvat tyrkyttäminen sai minut palaamaan puolueuskolliseksi äänestäjäksi. Jos FB:n tilapäivitykset eivät viikosta toiseen olisi olleet täynnä Haavisto-agitaatiota, olisin hyvinkin saattanut kallistua vihreiden äänestäjäksi.

Oma suhtautumiseni vihreisiin on vuosien ajan ollut kaksijakoinen. Toisaalta olen suhtautunut positiivisesti vihreiden punavihreään ajatteluun, toisaalta vihreiden porvarillisuus on ollut häiritsevä piirre.

Siksi äänestin tälläkin kertaa ensimmäisellä kierroksella omaa suosikkiani, vaikka hän ei oikeasti edes pyri presidentiksi. Vaalit ovat kuitenkin kansalaisen kannalta tärkeä tilaisuus yrittää saada äänensä kuuluville.

Siksi äänestän tälläkin kertaa 'oman' puolueen ehdokasta, vaikka puolueen jäsenmaksu jäikin jo tänä vuonna maksamatta.

Mutta mitä teen vaalien mahdollisella toisella kierroksella?

Tässä vaiheessa, noin kaksi tuntia ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista on vielä vaikea ennustaa toisen kierroksen tulosta. Itse olen suhteellisen indifferentti Haaviston ja Niinistön välillä: vihreiden kulttuuriliberalismi miellyttää minua, mutta heidän talouspolitiikkansa on epäilyttävällä pohjalla. Kokoomuksen piirissä on vanhoillista ja taantumuksellista ajattelua, mutta heidän talouspolitiikansa on monella tapaa vihreitä ja vasemmistoa kestävämmällä perustalla.

Voi hyvinkin olla, että jätän toisen kierroksen äänestysmahdollisuuden käyttämättä.

Tähän saakka olen äänestänyt koko aikuisikäni ajan kaikissa mahdollisissa vaaleissa. Tällä kertaa motivaatio äänestämiseen on kuitenkin alhaisempi kuin koskaan. Yhden äänen tuoma rajahyöty on niin pieni, että ei kannata käydä äänestämässä. Todennäköisesti toisen kierroksen tulos osoittautuisi vuosien varrella joka tapauksessa huonoksi -- riippumatta siitä, olenko äänestänyt voittajaa vai toiseksi tullutta.

Taitaakin olla parasta vain keskittyä oman hyötyfunktion maksimointiin. Se ei onnistu ¨¨äänestämällä -- siihen tarvitaan työntekoa ja yrittäjyyttä.

1 kommenttia

 1. Unknown // 7:00 ip.  

  Use this diet hack to drop 2 lb of fat in just 8 hours

  Well over 160 thousand men and women are using a easy and secret "liquids hack" to drop 2 lbs each night in their sleep.

  It is painless and works on everybody.

  This is how you can do it yourself:

  1) Get a glass and fill it with water half the way

  2) And then do this strange hack

  you'll become 2 lbs thinner the next day!